A Mecsekoldalon található régi Mandulás Camping sorsa évek óta megoldatlan. Ezzel a kérdőívvel a pécsiek elképzeléseit szeretnénk megismerni, illetve a képviselő-testület munkáját kívánjuk megkönnyíteni a döntéshozatalban.

Ahhoz, hogy érdemben dönteni lehessen, nélkülözhetetlen a tények ismerete. A legfontosabbak a következők:

- A terület magántulajdonban van.
- A telek a jelenleg szálláshely-szolgáltatásra ad lehetőséget. Maximális beépíthetősége 20%, 10 méteres építménymagassággal.
- Tehát a tulajdonos építhetne egy szállodát, de eddig nem épített.
- A jelenlegi tulajdonos most a terület lakóövezetté való átminősítését kéri.
- A tervek szerint 20-25 nagy értékű lakóingatlan (villa) épülne a területen, a szinteket is beleszámolva akár 15-25 ezer m2 hasznos területtel.
- Becslések szerint így legalább 15 milliárd forintnyi ingatlanvagyon keletkezhet.
- A lakóparkból ingatlanadóra, szállodából vagy kempingből turistákra és iparűzési adóbevételre számíthatna a város.
- A telek védett természetvédelmi terület, a beépítése esetén szigorú szabályoknak kell megfelelni..
- A területen fokozottan védett különleges növényvilág is megtalálható, ugyanakkor bizonyos növények nem őshonosak, egyes példányok állapota rossz.
- A telek a pécsi vízbázishoz tartozik, erdő veszi körül. Biológiai értelemben annak szerves része.
- A telket építkezés esetén teljes egészében újra kellene közművesíteni (feltúrni, csatornázni stb.).
- A telek mellett található a közkedvelt Mandulás játszótér és tornapálya, a közelben ott az Állatkert és a Misina-tető, ezeket a pécsiek a tiszta levegőjük és erdei nyugalmuk miatt kedvelik.
- Amennyiben a lakópark / villapark megépülne, a városnak különféle szolgáltatásokat kellene biztosítania (pl. szemétszállítás, tömegközlekedés stb.), egyelőre nem belátható, hogy milyen költséggel.
- Bármilyen célú beépítéssel megnőne az állandó autóforgalom, az általános környezetterhelés.
- A telket meg is lehetne vásárolni. Ez sok pénzbe is kerülhet, erre a célra jelenleg nincs a költségvetésben forrás. Esetleg a telket el is lehetne cserélni valamilyen más városi ingatlanra.
- A jelenlegi helyzet sem fenntartható, hiszen a területet széthordták, sok balesetveszélyes rom, gaz, szeméthalom és általános „pusztulat” jellemzi.
- A Városfejlesztési és Innovációs Bizottság elutasította a terület átminősítési kérelmét. Szavazatok: 3 nem (Topán László - Momentum, Pokorádi Gábor - Momentum, Kővári János - ÖPE), 1 igen (Auth István - DK).
- Péterffy Attila polgármester úr elfogadta a bizottság javaslatát, elutasította a módosító indítványt, kérte a tulajdonostól a terület rendbetételét.

Mondd el Te is a véleményed a témában! Töltsd ki a kérdőívünket Te is!

A kérdőívet egy felhasználó csak egyszer tudja kitölteni


Egyetért Ön azzal, hogy a régi Mandulás Camping helyén villapark, nagy értékű lakópark épülhessen?